duminică, 30 ianuarie 2011

Minciuna si adevar

Ce este adevarul? Dar minciuna?
Daca e sa le luam definitiile din DEX:
 minciuna este :
     - denaturare intentionata a adevarului avand de obicei ca scop inselarea cuiva; neadevar;
- a prinde (pe cineva) cu minciuna = a dovedi ca cineva a spus un neadevar;
- a promite mereu (ceva cuiva) fara a se tine de cuvant; a duce cu vorba;
- fictiune, nascocire, plasmuire;
- deprindere de a minti.

Adevarul este:
ADEVAR, adevăruri  s.n . 1. Concordantă între cunostintele noastre si realitatea obiectivă; oglindire fidelă a realitătii în gândire; ceea ce corespunde realitătii, ceea ce există sau s-a întâmplat în realitate. * Adevăr obiectiv = continutul obiectiv al reprezentărilor omului, care corespunde realitătii, lumii obiective, independent de subiectul cunoscător. Adevăr relativ = reflectare justă, însă aproximativă, limitată a realitătii. * Loc. Adv.. Într-adevăr sau în adevăr = în realitate, de fapt. 2. Justete, exactitate. Viitorul a confirmat adevărul calculelor sale.


Diferenta e ca in viata de zi cu zi incepem sa facem din adevar o minciuna si din o minciuna adevar. Sunt sigura ca tuturor li s-a intamplat o data sa musamalizeze o minciuna astfel incat persoana cu care discuta sa creada ca acesta spune un adevar si invers…pe zi ce trece incepem sa uitam esenta adevarului… incepem sa uitam sa fim cinstiti unii cu altii.. multi dintre noi preferam sa mintim pentru a nu fi raniti si a nu rani.. dar uitam ca adevarul spus mai tarziu e cel mai dureros…si chiar si atunci stai si te intrebi oare ce afli e adevarat? Am ajuns la concluzia ca foarte usor poti minti dar foarte greu poti spune adevar dar si invers… poti spune un adevar foarte usor si sa minti foarte greu… depinde de situatia in care esti pus.  cele doua chestiuni adevarul si minciuna incep usor usor sa devina un subiect tabuu pentru multi dintre noi… din pacate am uitat cand trebuie sa mintim si cand trebuie sa spunem adevarul… de aici intervine si rautatea intre noi, si incepem sa avem dubii in ceea ce ne priveste, nu mai suntem atat de siguri de ceea ce suntem, nu mai stim sa facem diferenta intre minciuna si adevar nu ne mai regasim in nimic pentru ca ne trec in cap cele 2 intrebari: este oare adevarat? Sau e doar o minciuna? In viata de zi cu zi mereu ne vom confrunta cu situatii in care vom fi nevoiti sa mintim, situatii in care vom fi mintiti, situatii in care vom fi nevoiti sa spunem adevarul pur, sau sa il musamalizam situatii in care nu vom sti daca e bine sa spunem adevarul sau sa mintim sau poate ca vom fi nevoiti sa facem in asa fel incat dintr-un adevar sa facem o minciuna si dintr-o minciuna un adevar. Din pacate niciodata nu vom sti cu exactitate daca ceea ce ni s-a spus a fost o minciuna sau un adevar. Mereu vor exista dubii. Multi vor spune ca stiu cand li se spune un adevar si cand li se spune o minciuna... Gresit. Daca vrei sa minti pe cineva vei reusi fara prea mult efort, dar sa spui un adevar va fi foarte greu... Daca esti adeptul adevarului absolut gandeste-te ca vor fi situatii in viata cand nu vei avea incotro si vei fi pus in situatia sa minti. Si invers! Daca esti mincinosul mincinosilor vei fi pus in situatia sa spui adevarul. A ocoli adevarul e tot o forma de a minti.  In ceea ce am scris nu m-am referit la lucrurile banale gen:cerul e albastru(adevar) iar oaia grohaie(minciuna), m-am referit la diferite situatii in care esti pus si cu greu iti dai seama ce e adevaru si ce e minciuna, la anumite discutii cu peroane dragi sau nu, la conflicte, la chestii serioase... Exista o limita vizibila intre adevar si minciuna, dar din pacate putini stiu sa se opreasca acolo.


Hands over my head thinking what else could go wrong?

"Hands over my head thinking what else could go wrong?"Hmmmm...Nu ar trebui sa fie atat de greu sa ma descriu daca nu as suferi de LENE ACUTA dar o sa o fac si pe asta...Cu ce as putea sa incep? Imi aduc aminte de oracolele pe care le completam cand eram in generala..Si erau intrebari de genu. Descrie-te in cateva cuvinte! Ok! I will try! Sunt prietenoasa cu cine merita, imi plac plimbarile, sa merg pe munte, sa fac plaja, sa ascult muzica, sa ma distrez, sa dansez pana nu mai pot, sa ma simt bine! Lucruri pe care toata lumea le face! Deci nu sunt iesita din tipar! Cine ma cunoaste cu adevarat spune ca sunt o fire cam complicata! De ce spun complicata? Pentru ca ma razgandesc repede! Acum vreau ceva, mai tarziu nu mai vreau lucru ala! Am momente cand sunt introvertita alte momente cand spun lucrurilor pe fata!  Am fost dezamagita pana acum de "multi prieteni". Nimic iesit din comun! Toti am trecut prin asta! Urasc minciuna, prefacatoria si sa fiu stresata! Multe ar mai fi de spus dar cred ca ajunge pentru inceput!